Moda pentru femei în timp și spațiu

Moda pentru femei în timp și spațiu

Cât de multe lucruri știm despre subiectul moda pentru femei? Câte dintre noi avem la cunoștință faptul că preocuparea pentru lumea modei a prins rădăcini mai concrete abia în secolul al XIX-lea, mai exact prin anii 1850? Deși înainte de această dată oamenii au manifestat un interes îndeaproape vizavi de domeniu, acela a fost momentul care a schimbat cursul istoriei în materie de modă.
Mulți dintre noi nu mai suntem astăzi preocupați de istoria modei și cum a evoluat aceasta de-a lungul anilor, însă ți-am pregătit câteva true facts pe care puțină lume le știe, unele vizând chiar interesul nostru, și anume moda pentru femei. Află cum a evoluat moda pentru femei citind următoarele:
Știați că:
  • În trecut, croitoresele își confecționau singure îmbrăcămintea, fără a acorda importanță luxului sau opulenței. Pentru ele conta mai mult să aibă cu ce să se îmbrace și să se simtă confortabil. Acest fapt este valabil și pentru timpul prezent, căci pentru multe dintre noi comoditatea reprezintă un aspect important.
  • Bijuteriile au devenit un element care marca diferența între categoriile sociale. Doar regii și nobilii își permiteau să cumpere țesături noi și costisitoare din care urmau să-și facă îmbrăcăminte. În zilele noastre, diferența constă în bugetul fiecăreia și disponibilitatea noastră de a investi în materiale cu o calitate înaltă.
  •  Pentru că pe atunci nu existau manechine, în Franța, croitorii și croitoresele foloseau păpușile în locul acestora, creând articole vestimentare la dimensiuni reduse, identice cu cele pe care urmau să le poarte clienții lor bogați. În prezent, podiumurile de pretutindeni sunt asaltate de fotomodele pregătite să ne convingă că hainele pe care ele le poartă pe scenă merită banii noștri.
  • Napoleon Bonaparte a dat prima lege prin care interzicea doamnelor care veneau la curte să poarte de două ori aceeași rochie. Astăzi, nu mai avem nevoie de o lege care să ne interzică acest lucru, căci legile feminine nescrise sunt cele care ne ghidează spre diferențiere și unicitate față de ceilalți.
În România interbelică, moda pentru femei era ceva mai complicată. Ne aducem negreșit aminte de acele rochii lungi până la pământ, împodobite cu dantelă sau funde, și pălăriile cu boruri mari, în diverse culori, care erau practic nelipsite. Femeile din rândurile aristocrate preferau o ținută mai opulentă, care cerea respect. Femeile tinere erau adeptele modei occidentale, iar treptat, rochiile și-au mai pierdut din lungime, accesoriile s-au mai împuținat, iar moda pentru femei a evoluat.
În condițiile în care moda pentru femei este în plină ascensiune, nu vom ști niciodată ce ne mai rezervă viitorul. Singurul lucru pe care îl putem face este să așteptăm cu nerăbdare viitoarele tendințe și să ne menținem pe aceeași linie cu acestea. Astfel, fiecare dintre noi va contribui la evoluția modei pentru femei. Ba mai mult, vom lăsa în urmă o istorie despre care, indubitabil, cei din viitor vor scrie și vorbi despre ea!
Fashion