BMW Seria 4: reinterpretarea luxului și performanței în segmentul coupé

BMW Seria 4: reinterpretarea luxului și performanței în segmentul coupé

Lansat în 2013, BMW Seria 4 a reușit să se impună rapid ca un simbol al eleganței și performanței în lumea automobilistică. Acest model a fost conceput să îmbine o estetică de neegalat cu o dinamică sportivă avansată, beneficiind de motorizări moderne, atât diesel, cât și pe benzină, împreună cu echipamentele performante M, care completează armonios conceptul său de excepție. Succedând renumitul BMW Seria 3 Coupé, introdus inițial în 1990 ca o versiune mai agilă a sedanului sport clasic, Seria 4 marchează o evoluție importantă.

Cu lansarea celei de-a doua generații, BMW Seria 4 și-a redefinit abordarea printr-un design mai afirmat și o prezență impunătoare, evidențiate de dimensiuni mărite atât în lungime cât și în lățime. Această nouă generație aduce în prim-plan o estetică îmbunătățită și un caracter sportiv mai pronunțat, accentuând astfel identitatea distinctă și precisă a mărcii BMW.

Disponibil în trei versiuni – Coupé, Cabriolet și Gran Coupé cu patru uși – fiecare iterație a Seria 4 reflectă angajamentul BMW către lux și performanță, cu un design exterior inovator, interioare de înaltă calitate și motoare puternice, reafirmând astfel statutul premium al brandului.

Originea modelului BMW Seria 4

Lansarea BMW Seria 4 a marcat un moment semnificativ în istoria brandului, consolidându-și reputația de lider în inovație și design auto. De la debutul său în 2013, Seria 4 s-a distins prin amestecul său captivant de agilitate sportivă, exclusivitate și confort suprem, dar rădăcinile sale se întind mult mai adânc în istoria automobilistică a BMW.

Originile Seriei 4 pot fi urmărite înapoi la legendarul BMW 02 (seria 114) și la BMW Seria 3 Coupé, cu care Seria 4 împărtășește un pedigree inconfundabil. Inițial introdus ca versiune coupé a sedanului sport, a adus un nou nivel de estetică și performanță.

Cu începere din 1990, începând cu seria E36, Seria 3 Coupé a îndrăznit să redefinească designul auto cu o formă unică, mai joasă și mai lată decât varianta sedan, accentuând caracterul său sportiv prin uși lungi, geamuri laterale fără rame și o linie curbată a plafonului. Această tradiție de inovație și stil a fost continuată și dezvoltată prin generațiile E46 și E92.

Transformarea a atins un punct culminant în 2013, când BMW Seria 3 Coupé a evoluat în ceea ce cunoaștem astăzi ca BMW Seria 4, reprezentată de modelele F32, F33 și F36. Această nouă serie nu doar că și-a păstrat angajamentul față de plăcerea de a conduce, dinamica și prezența autoritară, dar a și adus o nouă dimensiune de rafinament și inovație.

BMW Seria 4 coupe nu este doar o continuare a unei tradiții prestigioase, ci și o redefinire a ceea ce înseamnă performanța și luxul într-un coupe sportiv, preluând ștafeta de la revoluționarele sedanuri din Seria 2 și scriind următorul capitol în istoria bogată a BMW.

Prima generație a acestui model

În 2013 BMW a marcat un moment decisiv în evoluţia designului auto prin lansarea Seria 4, o divizare inspirată şi îndrăzneaţă de la clasicul Seria 3. Această nouă serie a fost concepută pentru a se distinge nu doar prin aspectul său, ci şi printr-o personalitate unică, consolidată de dimensiunile sale impunătoare – un ampatament și o lățime care o depășeau clar pe predecesoarea sa.

BMW Seria 4 s-a remarcat de la început printr-un design sofisticat, care îmbină eleganța cu sportivitatea. Caracterizat prin consolele sale scurte, o capotă de motor alungită și elegant curbată, precum și un compartiment generos pentru pasageri, acest model reușește să ofere o siluetă puternică și distinctivă.

Elementele de design tipice brandului, precum farurile duble, grila frontală dublă și conturul distinct al stâlpului C, se armonizează perfect cu liniile dinamice ale caroseriei, subliniind în același timp robustețea zonei posterioare, accentuată de stopurile înguste și pasajele roților din spate, conferind Seria 4 o prezență impunătoare pe drum.

Interiorul vehiculului nu este mai puțin impresionant. Prin designul său funcțional și orientarea geometrică către șofer, Seria 4 transformă fiecare călătorie într-o experiență memorabilă, unde confortul și controlul se îmbină armonios.

Familia Seria 4 s-a extins rapid, adăugând modelul Cabriolet (F33) cu plafonul său metalic retractabil, care promite plăcere pură la condus, indiferent de vreme, și modelul Gran Coupe (F36), o fuziune elegantă între spiritul sportiv al unui coupé și practicitatea unei mașini cu patru uși, oferind un mix ideal de confort și stil.

Producția Seria 4, care a cuprins modelele între anii 2013 și 2020, a oferit o gamă largă de motoare, de la 2.0 la 3.0 litri, capabile să dezvolte între 143 și 500 de cai putere, satisfăcând atât nevoile de eficiență, cât și pe cele de performanță. Cu dimensiuni bine proporționate, lungime de 4.640 mm, lățime de 1.825 mm și înălțime de 1.377 mm, BMW Seria 4 nu doar că se remarcă printr-un aspect elegant, ci și printr-o prezență marcantă și dinamică, fiind alegerea predilectă pentru cei ce caută un echilibru între performanță și rafinament.

A doua generație a modelului Seria 4

Noul BMW Seria 4, reprezentând cea de-a doua generație a renumitei linii, își face apariția cu o prezență impunătoare și un design evoluat. Mai lung cu doisprezece centimetri și considerabil mai lat față de modelul său antecesor, F32, acesta aduce o noutate de stil prin grila sa frontală verticală și pronunțată, care, alături de farurile ascuțite, conferă un aspect frontal ce respiră încredere și dinamism.

Expresivitatea sa este accentuată de linia marcantă a roților din spate și de geamurile laterale posterioare ridicate, în timp ce stopurile curbe, extinse pe lateral, completează acest tablou vizual cu un plafon elegant înclinat.

Interiorul noului Seria 4 reflectă angajamentul BMW pentru un design precis și modern, oferind o atmosferă de lux prin utilizarea materialelor de înaltă calitate, subliniind astfel independența și modernitatea.

În ceea ce privește performanța, noul Seria 4 se bazează pe solidele fundamente ale Seria 3, dar introduce un centru de greutate coborât cu doi centimetri și o lățime a ecartamentului posterior lărgită cu 23 de milimetri, oferind astfel o dinamică de condus îmbunătățită.

Pentru cei care doresc să se bucure de libertatea condusului sub cerul liber, varianta cabriolet a Seria 4 (BMW G23) promite o experiență inegalabilă, combinând eleganța sportivă cu agilitatea și liniile armonioase.

Disponibil din octombrie 2020, BMW Seria 4 vine echipat cu o gamă de motoare puternice, variind de la 2,0 la 3,0 litri, cu puteri cuprinse între 184 și 374 de cai putere (135 – 275 kW), adaptându-se astfel oricărui stil de condus, de la cel mai calm la cel mai solicitant. Cu dimensiuni generoase, având o lungime de 4.768 mm, o lățime de 1.852 mm și o înălțime de 1.383 mm, noul Seria 4 este un adevărat simbol al inovației și performanței în designul auto.

Utile