Mediul urban reprezinta un spatiu prielnic pentru dezvoltarea rozatoarelor. Aceste mamifere isi pot face cuiburi chiar si in cele mai neasteptate locuri, cum ar fi scarile blocurilor. Din fericire deratizarea scarilor de bloc este posibila, si putem scapa cu usurinta de aceasta pacoste.
Ce este deratizarea?
Deratizarea este procesul de starpire si in acelasi timp de prevenire al rozatoarelor si daunelor facute de acestea. Care sunt spatiile unde se poate aplica tratementrul de deratizare?
- deratizare in scoli, gradinite
- birouri, deratizare scari de bloc, deratizare hale
- spitale, cabinete medicale
- parcuri, gradini si spatii verzi
- resturante, baruri etc.
Deratizarea scarilor de bloc este foarte importanta pentru ca daca aceasta problema nu se rezolva, rozatoarele se pot instala cu usurinta in locuintele locatarilor.
Cum se poate face deratizarea scarilor de bloc?
Deratizarea scarilor de bloc se poate face in doua moduri, la fel ca si deratizarea pentru orice alt spatiu:
- Ecologic (mecanic): cu ajutorul capcanelor, a aparatelor cu ultrasunete etc.
- Mijloace chimice: cu ajutorul momelilor, otravurilor sau a gazelor toxice.
In cazul in care dorim sa facem deratizarea unei scari de bloc, cea mai buna solutie este sa apelam la firme specializate care folosesc metode eficiente. Astfel de firme folosesc substante chimice care sunt toxice doar pentru rozatoare, si care nu creeaza imunitate.
De ce este importanta deratizarea?
In afara de faptul ca rozatoarele creeaza pagube economice de proportii uriase, in acelasi timp mizeria rezultata favorizeaza si aparitia insectelor. Un alt mare pericol il reprezinta si faptul ca soarecii si sobolanii sunt purtatori de germeni si sunt responsabili de transmiterea unui numar foarte mare de boli infectioase extrem de grave. Unele dintre bolile purtatoare de catre rozatoare, sunt transmisibile la om: toxiinfectiile alimentare, antrax, trichineloza, leptospiroza, tularemia, turbarea, pesta porcina, pesudopesta aviara, bruceloza.
De cate ori se poate face deratizarea?
Pentru institutii, legea spune clar ca lucrarile sa fie efectuate ori de cate ori este nevoie. Tratamentele de deratizare se fac o data la 6 luni, dar niciodata la intervale mai mari. Perioadele preferate pentru astfel de tratamente sunt primavara si toamna.
Pentru a ne feri de vizita acestor musafiri nepoftiti este crucial sa respectam acesti pasi:
- pastrarea curateniei in orice spatiu, iar produsele alimentare sa fie inchise ermetic in recipiente de sticla sau tabla;
- gunoiul, resturile menajere sa fie depozitat in containere inchise ermetic
- eliminarea posibilelor adaposturi ale daunatorilor, adica hartii, cutii goale, sacose;
- adreseaza-te unei firme autorizate de deratizare, dezinsectie si dezinfectie atunci cand este nevoie.