Fose septice ecologice: O soluție sustenabilă pentru gestionarea deșeurilor menajere

Fose septice ecologice: O soluție sustenabilă pentru gestionarea deșeurilor menajere

Apele uzate din casele de la ţară, din mediul rural, reprezintă o problemă pentru proprietarii gospodăriilor unde sistemele de canalizare sunt inexistente, racordarea la canalizare nu a putut fi făcută. Montarea unor fose septice va rezolva rapid această problemă şi va schimba viaţa celor care locuiesc acolo. Varianta ecologică a foselor septice moderne este cea mai potrivită alegere, permiţând şi protejarea mediului înconjurător şi o eficienţă sporită în timpul utilizărilor.

Gestionarea deşeurilor menajere şi a apelor uzate este mult mai simplă prin intermediul unor fose septice ecologice. În zonele unde nu există sisteme de canalizare, fosele septice ecologice rămân cea mai avantajoasă şi mai rapidă soluţie pentru a beneficia de confort şi eficienţă chiar şi în lipsa canalizării. Nu mai cheltuieşti foarte mult pe racordarea la sisteme complexe de canalizare, într-o singură zi ai montată fosa septică, poţi să o foloseşti imediat ce s-a finalizat montajul ei şi te bucuri de toate avantajele oferite pe o perioadă foarte lungă de timp.

Tratarea apelor evacuate se va face în general în trei compartimente din fosele septice ecologice, prin fermentaţia anaerobă a materiilor solide – gazele rezultate se elimină prin orificii speciale. Are loc şi filtrarea şi evacuarea apei menajere.

Trei sunt camerele foselor septice ecologice, cea de depozitare, cea de presedimentare şi cea de sedimentare. În prima cameră se stochează materiile organice descompuse, în a doua se elimină orice agenţi patogeni şi în ultima se elimină sedimente şi ape clare. Descompunerea materiilor solide se realizează sub acţiunea bioactivatorilor de origine biologică, apa uzată nu mai poluează solul şi este absorbită, resturile de la materiile solide se transformă în nămol.

Fosele septice se aleg în funcţie de numărul de persoane din gospodărie, de frecvenţa utilizării, dar şi de volumul de apă uzată rezultat, de numărul de compartimente, decantarea şi filtrarea vor fi mai eficiente când avem mai multe compartimente.

Avantajele cele mai importante ale foselor septice ecologice

Cele mai bune şi mai eficiente mai ales în zonele rurale rămân în continuare cele ecologice. Cu un preţ accesibil şi uşor de montat, fosa septică ecologică rezistă în timp, nu sunt probleme legate de crăpături, de presiunea solului său de trafic intens în zona ei, variaţiile de temperatură, coroziunea nu vor afecta structura sa. Se instalează mai uşor, se transportă mai uşor până la locul instalării, are greutate redusă, mentenanţa este aproape inexistentă în timp.

Vidanjările se vor efectua la perioade lungi de timp, se reduc costurile cu aceste operaţiuni. În cadrul vidanjărilor se va extrage lichidul din interior în totalitate, nu apar deformări sau surpări ale pereţilor fosei. Fosa septică ecologică nu are nevoie de energie electrică, de accesorii electrice complexe ca să funcţioneze corect, ocupă un spaţiu relativ mic, forma este compactă.

În plus nu vei avea mirosuri neplăcute mereu, acestea sunt eliminate prin însăşi modul de funcţionare. Rezistenţa mare la temperaturi diverse înseamnă că fosa septică ecologică se va monta în orice fel de zone, de munte, de mare, cu orice forme de relief existente acolo. Randamentul foselor septice este maxim în condiţii de utilizare intensă, eficienţa nu scade indiferent de tipul de utilizare şi de volumul de ape uzate procesate.

Sustenabilitatea foselor septice ecologice când vine vorba de deşeuri menajere şi ape uzate este susţinută şi de producţia de biogaz, biogaz care este folosit mai departe pentru generarea de energie necesară gospodăriei, reducându-se astfel semnificativ şi costurile lunare.

La amplasarea foselor septice se va ţine cont în primul rând de terenul din zonă, el trebuie să fie plat, fără copaci în apropierea fosei, să nu existe fenomene de tasare, să nu fie sol poros – sistemul de drenaj va funcţiona în parametri optimi dacă se respectă aceste cerinţe. Nu vor exista aspersoare aproape de fosa septică ecologică pentru a nu avea prea multă apă în sol.

Montaj, recuperarea investiţiei în fose septice ecologice şi concluzii

Montajul corect şi întreţinerea minimă a fosei septice ecologice vor garanta o funcţionare excelentă ani la rând fără a fi nevoie de nicio intervenţie a specialiştilor. De fiecare dată când se montează fosele septice ecologice este bine ca operaţiunea să fie realizată doar de către specialişti cu experienţă pentru a se evita orice fel de probleme în viitor.

Investiţia în fosele septice ecologice se va amortiza rapid, iar cu banii economisiţi poţi să te ocupi de alte proiecte din gospodărie care îţi vor asigura confortul dorit în orice anotimp. Spre deosebire de o fosă septică obişnuită, cea ecologică îţi permite să ai control mai bun asupra funcţionării sale şi să eviţi poluarea mediului înconjurător.

Fosele septice ecologice moderne rămân o soluție sustenabilă pentru gestionarea deșeurilor menajere din gospodărie, oferind cele mai bune modalităţi de filtrare şi de curăţare a apelor uzate. Cu ajutorul lor protejezi şi natură şi ai grijă şi de sănătatea ta, nu există un consum semnificativ de resurse pentru o funcţionare optimă, nu ai nevoie de substanţe chimice periculoase pentru sol pentru a avea cele mai bune rezultate la final.

Imobiliare